perjantai 4. huhtikuuta 2014

Virvon varvon

Taas on tullut se aika vuodesta, kun pitää askarrella virpomavitsoja niin kotona kuin koulussa. Joka vuosi on sama pähkäily, että miten tänä vuonna saisi vitsat tehtyä niin, että ne syntyisi vähällä vaivalla, mutta olisivat myös kauniita. Vuosien varrella on tullut kokeiltua monenlaisia koristeita, mutta olen todennut itse, että oksasta tulee kaunis vaikka olisi...

...vain yksi näyttävä kukka koristeena

Tänä vuonna ajattelin teettää koulussa yhdet isot ja näyttävät kukat (halkaisijaltaan noin 15 cm), jotka laitetaan kiinni oksan päähän. Kukan lisäksi oksaan laitetaan vain muutama lehti koristeeksi.

Eskareiden kanssa toteutettu kukka

Tähän kukkaan sain idean ja ohjeet koulunkäyntiohjaajalta. Kukka on perinteinen malli, mutta se on tehty kätevästi ilman liimaa pujottamalla silkkipaperi ympyröitä askartelupunokseen. Itsekin opin taas uutta :) Näin, kun hän teetti kukkaa pienemmässä koossa ja kukan teko näytti niin helpolta, että päätimme kokeilla sitä eskareiden kanssa suuremmassa koossa.

Eskareiden tekemät kukkaset maljakossa.
Työvaiheet kukkaan:
 1. Leikkaa silkkipaperista kuviosaksilla ympyröitä, jotka ovat halkaisijaltaan noin 15 cm:ä. Tee silkkipapereiden keskelle neulalla pieni reikä keskikohdan merkiksi. Kieritä askartelupunoksen pää palloksi.
 2. Pujota silkkipaperit yksi kerrallaan askartelupunokseen ja rypistä ne varovasti suppuun askartelupunoksen päähän.

 3. Pujota ympyröitä niin paljon, että kukasta tulee tuuhea.
 4. Kiinnitä kukka askartelupunoksen avulla pajunoksan päähän kiinni. Voit laittaa oksaan varmuuden vuoksi EriKeeperiä, jotta kukka ei pääse luiskahtamaan irti.
 5. Leikkaa kreppipaperisuikaleesta lehtiä. Taita suikale kahtia ja leikkaa taitteelta lehti. Avaa lehti auki ja rypistä se keskeltä (taitetta pitkin) ryppyyn ja kieritä keskeltä paperi ympäri. Laita lehden keskelle (rypistettyyn kohtaan) liimaa ja pyöräytä lehti kukan tyveen tai varteen kiinni.
Neljännen luokan oppilaiden kanssa toteutettu kukka

Neljännen luokan oppilaat tekivät kukat samalla tekniikalla kuin eskarit, mutta eri muodolla. Oppilaat saivat itse leikata kukat 20 x 20 cm:n kokoisista silkkipaperineliöistä. Neliöt taiteltiin ensin lumihiutaleen tapaan kolmioksi ja siihen asetetiin kaava päälle. Kaavan avulla piirrettiin ja leikattiin kukan laita. Leikkasimme samalla kertaa useamman paperin, joten kukka syntyi melko nopeasti. Yhteen kukkaan käytimme n. 10 neliötä.

Kukan kaava

Neljännen luokan virpomavitsat valmiina.

Viimevuotinen kukkamalli


Viime vuonna tein perheeni kanssa samanlaista oksaa, mutta kukkamallina käytin täältä löytyvää kuvaa ja ohjetta.  Leikkasin vain taitetun paperin päät pyöreän muotoisiksi. Laitoin kukkaan vielä lisäkoristeeksi perhosen.

Tässä mallikukassa käytin 20 x 50 cm kokoisia paloja. Paloja oli kuusi päällekkäin.

Tykkäsin itse isoista kukista niin paljon, että olisin halunnut tehdä tänäkin vuonna samanlaiset, mutta se ei sopinut meidän tyttösille. Piti siis keksiä jotain uutta....

Ruseteilla koristeltu oksa

Koristelin mallioksan kaapista löytyvillä koristenauhoilla. Ajattelin tehdä tyttöjeni kanssa lisää samanlaisia oksia värikkäitä nauhoja käyttäen, kunhan vain pääsen kauppaan nauhaostoksille.
5 kommenttia:

 1. Olet kyllä ihana ihminen, kun jaat ohjeita ja ideoita. Hyvää pääsiäistä sinullekin :).

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Hyvää pääsiäistä sinullekin!

  VastaaPoista
 3. Nämä eskareiden kukat olivat aivan ihania ja kotiin tuotu kukka on herättänyt paljon ihastusta :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos! Niistä tuli kieltämättä näyttäviä ja kauniita :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos ideoista hyvää pääsiäistä

  VastaaPoista