lauantai 27. joulukuuta 2014

Ohje pipoihin

Olen ommellut muutaman pipon fleecevuorella kokeillakseni, onko sellainen pipo toimiva talvipakkasilla. Itse olen käyttänyt pipoa päivittäin ja huomasin, että -20 asteen pakkasella pipo oli vähän liian ohut. Silloin tarvitsin kaveriksi takin huppua. 

Annoin alemman pipon miehelleni joulun aikaan, mutta en ollut osannut huomioida mitoissa hänen silmälasejaan ja pipo oli hänelle liian kireä. Sain mieheni pipon itselleni käyttöön ja kokeilin sitä lenkkeilyyn. Lenkkeilyssä pipo oli sopivan lämmin. Mieheni tykkäsi pipon kankaasta, koska se olisi kuulemma hyvä metsästysreissuille. Pitänee siis tehdä miehelle uusilla mitoilla uusi pipo.

Raitakankaan ja fleecen hankin kestovaippakaupasta.

Ruutukangas on hankittu Verson puodista ja fleece Kestovaippakaupasta.

Lupasin jo ennen joulua laittaa tänne ohjeen pipon ompeluun. Ohje on muokkautunut vuoden varrella useamman pipon ohjeesta.

Tässäpä olisi ohje pipoon:
(sopii hyvin päähän, jonka päänympärys on noin 56cm)


1. Leikkaa kankaista suorakulmion muotoiset palaset. Minun tekemissä pipoissa kangaspalojen mitat ovat olleet noin 51 x 30 cm.

Kuva vääristää kangaspalojen kokoja. Vuorikankaan olen leikannut hiukan pienemmäksi kuin päällikankaan, jotta se kääntyisi paremmin sisäpuolelle. Kangaspalojen leveyttä muunnellen olen tehnyt hiukan isompia ja pienempiä pipoja.


2. Taita kangaspalat kahtia. Leikkaa päällimmäisen kangaspalan ylälaita kaarevaksi. Käytä kaarevan muodon piirtämisessä apuna vaikkapa ruokalautasta.


Aseta kangaspala vuorikankaan päälle ja leikkaa se saman muotoiseksi.



3. Ompele molemmista kappaleista sivusaumat.



4. Pujota kappaleet sisäkkäin niin, että oikeat puolet ovat vastakkain. Ompele kappaleet alareunasta yhteen.




5. Avaa kappaleet erilleen ja taita työ pituussuunnassa kahtia.




6. Mittaa ja merkitse molemmista päistä kymmenen senttimertin kohta. Mittaa ja merkitse leveyssuunnassa  2 cm:n kohta. Leikkaa merkittyjen  kohtien avulla viistot leikkaukset.




7. Käännä työ oikein päin. Ja aseta kappaleet sisäkkäin niin, että nurjat puolet ovat vastakkain ja aukileikkaukset ovat avattuna vierekkäin.  Aseta keskisaumat yhteen ja kiinnitä avonainen reuna huolella yhteen. Huom! kaikki neljä kangasta kiinnitetään yhteen kerralla. Ompele sauma. 



8. Käännä työ oikein päin ja avaa pipon alareuna huolella. Tikkaa alareuna noin 1 cm:n päästä reunasta.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti