sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Nimilapputaskun reunojen huolitteleminen vinonauhalla

Kirjoitin ja kuvasin erilliset ohjeet vinonauhalla huolittelemiseen ja suoran kulman ompelemiseen. Käytin ommellessa apuna Hyvä sauman -kirjan Tilkkutöiden reunojen huolittelemisen -ohjetta. Sovelsin ohjetta omaan tarkoitukseen.


Tarvikkeet: vinonauhaa ja kristallimuovia.

Vinonauhalla reunojen huolitteleminen:
 1. Leikkaa kristallimuovista 9 x 6 cm kokoinen pala. Leikkaa pala myös kristallimuovin mukana tulevasta paperista. Paperi saa olla ompelussa työn alla, jotta muovi ei takerru ommeltaessa ompelukoneen syöttäjiin kiinni.
 2. Avaa ja taita vinonauhan päähän pieni taitos. Aseta vinonauhan oikea puoli kristallimuovin päälle niin, että nauhan pää tulee lyhyen sivun keskelle ja nauhan reuna on vasten kristallimuovipalasen reunaa.
 3. Ompele suoralla ompeleella  nurkkaa kohti paininjalan etäisyydeltä reunasta. (Ompeleen olisi hyvä olla lähellä vinonauhan taitosta.) Päättele ompelu niin, että noin saumavaran verran jää ompelematta. Irroita työ koneesta ja leikkaa ylimääräiset langat.
 4. Tee käännös niin, että vie vinonauha ommellun reunan yli sivulle.
 5. Tuo vinonauha seuraavan ommeltavan sivun reunan viereen niin, että taitos jää edellisen sivun reunaa vasten. 
 6. Lähde ompelemaan nurkasta kohti seuraavaa nurkkaa. Päättele ommel noin saumavaran verran ennen nurkkaa. Irroita työ koneesta.
 7. Tee taas samanlainen käännös ja ommel kuin kohdassa 4-6. Vie nauha ommellun reunan yli ja tuo takaisin ommeltavaan reunaan. Lähde ompelmaan nurkasta kohti seuraavaa nurkkaa.

 8. Toista tätä niin kauan, että jokainen nurkka on ommeltu ja ompele viimeisen nurkan jälkeen vinonauha hieman aloituksen päälle ja irroita työ koneesta. Leikkaa vinonauhan pää läheltä lopetusta.
 9. Irroita työstä suojapaperi. Käännä lyhyiden reunojen vinonauhat työn taakse, asettele aloituskohta hyvin ja kiinnitä reunakäännökset neuloilla.
 10. Käännä pitempien reunojen vinonauhat työn taakse ja asettele nurkat hyvin.
 11. Tikkaa lyhyt sivu, jossa on aloituskohta, suorallaompeleella läheltä työn reunaa.
 12. Kiinnitä nimilappuluukku neuloilla kassiin kiinni ja tikkaa se suorallaompeleella kolmelta sivulta.

1 kommentti:

 1. Kiitos kohtuullisen selkeästä ohjeesta, kuvat olivat hyvät. :) En jaksanut itse ruveta pähkäilemään noita kulmia.
  Terv. Anna Maija Räisänen

  VastaaPoista