keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Kuvataide ideoita esi- ja alkuopetukseen

Esittelen ensin kaksi isompaa projektia, joita teimme koko kouluvuoden ajan.

Linnoja ja satuhahmoja

Askartelimme esikoululaisten kanssa linnat, joiden sisälle piirrettiin satuhahmo, joka asuu linnassa. Satuhahmoista keksittiin sitten tarinat, jotka kuvitettiin ja kirjoitettiin ylös. Kirjoittajina toimi koulun toisen luokan oppilaat. Keväällä sadut ja kuvat esiteltiin toisille.


Ensin työhön valmistettiin muuri. Muuriin käytimme vaalean harmaata A3 paperia. Leikkasimme paperista ensin pitkän sivun suuntaisesti noin 8 cm:n suikaleen pois. Suikale laitettiin talteen torneja varten. Muuripaperi taitettiin valmiiksi niin, että se avautui keskeltä.

Ensin avautuvaan kohtaan piirrettiin vahaliiduilla linnan ovi. Tämän jälkeen leikattiin tummemmasta harmaasta paperista suikaleita, jotka pilkottiin tiiliksi. Tiilet liimattiin muuriin. Kun muuri oli valmis. työn taakse piirrettiin muurin reuna ja leikattiin se muotoon. Tämän jälkeen leikattiin yli jäänyt suikale kahtia ja tehtiin siitä kaksi tornia vahaliiduilla piirtämällä. Tornit liimattiin työn taakse kiinni.

Satuhahmot piirrettiin ja leikattiin erillisestä paperista. Piirtämisessä käytettiin ohuita mustia tusseja ja puuvärejä.

Puulajit ja vuodenajat ryhmätyönä

Esikouluvuoden alussa tutustuimme puulajeihin (kuuseen, mäntyyn, koivuun ja leppään). Lasten tehtävänä oli tutkia ryhmän kanssa puun runkoa, oksia ja lehtiä. Askartelimme tutukimusten perusteella ryhmätöinä puut.

Ensin maalasimme taustat pulloväreillä, jotta saimme niistä yhtenevät ja työt näyttäisivät vierekkäin yhdeltä työltä. Puiden rungot tehtiin erivärisiä papereita repien ja liimaten. Oksat tehtiin suikaleita leikaten ja liimaten.

Syksyllä lehtipuissa ja maassa oli värikkäitä lehtiä.  Katossa roikkui muuttolintuja.  

Talvella lehdet otettiin pois ja laitettiin maahan lunta ja oksille hamahelmihiutaleita. Talvella tutkimme myös miten orava ja jänis selviävät talven yli. Ensin ne olivat ruskean värisiä ja erottuivat työstä. Lapset värittivät eläimille talviturkit ja sen jälkeen ne maastoutuivat työhön hyvin. Jouluna työ toimi joulukalenterin pohjana. Jouluna metsässä seikkaili vauhtivarvas, jolla oli sukat kadoksissa ja sitä paleli. Varpaisiin piti saada liikettä, ettei vauhtivarvas paleltuisi. Joka päivä vauhtivarvas liikkui ja löysi yhden sukan jalkaansa.   

Keväällä työhön tehtiin leskenlehtiä, muurahaiskeko ja lehtipuiden oksiin pieniä hiirenkorvia.
 
Talvi ja eläimet suojaväreissä.
Kevät: Orava on saanut kesäturkin, perhonen lentelee, muurahaiset ovat töissä ja leskenlehdet kukkivat. Alla on myös esillä lasten ompelemat pehmolelut.
Näkymä aluksen ikkunasta... avaruusolioita

Oppilaat piirsivät mustalle paperille (paperissa oli valmiiksi piirretty ikkunan koko) olion, jonka he näkivät avaruusmatkalla aluksen ikkunasta. Oliot piirrettiin vahaliiduilla. Työhön roiskittiin siveltimellä hiukan valkeaa peiteväriä. Työn kuivuttua siihen leikattiin ja liimattiin hopeasta paperista aluksen ikkuna.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti