lauantai 5. syyskuuta 2015

Kalliopiirros kipsivaluna

Kävimme luokkani kanssa museossa ja ihastuin siellä tauluihin, joissa oli jäljitelty kalliopiiroksia. Tutkin tauluja mahdollisimman tarkkaan ja yritin selvittää, miten ne on tehty.

Siitäpä sitten innostuin tekemään muutaman kokeilun, miten työn voisi tehdä oppilaiden kanssa.

1. kokeilu ja mielestäni toimivampi versio:

Laitoin jäätelörasian pohjalle valkoisen puuvillakangastilkun. Valoin sen päälle noin viilipurkillisen kipsiä. Sen jälkeen laitoin kipsin päälle ohuen muovipussin. Asettelin muovipussin hieman ryppyyn ja sitten tein sen päälle kuvan hiekasta. Annoin työn kuivua ja lopuksi poistin muovin ja hiekat.

Toivoin, että rakeinen hiekka olisi tehnyt kuviosta epätasaisen, mutta muovi oli estänyt sen. Päätin rapsuttaa kuvion epätasaiseksi sukkapuikolla. Lisäksi vuolin levyn reunoja hieman pyörämmäksi.

Tämän jälkeen maalasin pinnan harmaan sävyillä. Käytin maalaamiseen peitevärejä. Kipsi oli ihana pinta maalata. Sitä pystyi myös pesemään vedellä maalaten ja näin korkeat kohdat jäivät kuultaviksi. Viimeisenä maalasin kuvan tummemmaksi.

2. kokeilu:

Tein tämän valun pakastusrasian pohjalle muuten samalla tavalla kuin ensimmäisen, mutta laitoin hiekan ennen muovipussia. Kun työ oli kuivunut, pesin levyn vedellä ja hiekat lähtivät suurimmaksi osaksi pois. Maalasin tässä työssä vain kuvan ympäriltä.

Tämä oli vaikeampi tehdä. Minulla kipsiä meni hiekan päälle ja jouduin rapsuttelemaan sitä pois, että kuvio tuli näkyviin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti