perjantai 28. marraskuuta 2014

Kaupunkeja

Valonhäivähdyksiä kaamoksen keskellä... Piirsimme kuvia kaupungeista auringonlaskun ja -nousun aikaa.


Harjoittelimme viidennen luokan oppilaiden kanssa yhden pakopisteen kautta piirtämistä ja piirsimme kaupunkeja. Olen toteuttanut tämän idean aiemminkin ja jokunen samantapainen kuva löytyy jo aiemmista kirjoituksista. Tällä kertaa teimme talot A4 kokoisille papereille. Lisäksi laitoimme tässä työssä pakopisteen paperin toiseen laitaan.


Ensimmäisessä työssä on tehty katuvaloja ja toisessa on kuja talojen takaa. Kujalta löytyy mm. roskapusseja ja jätelaatikko. Oppilaat tykkäsivät piirrellä yksityiskohtia.


Talot piirrettiin yhdessä ohjatusti mustalle A4 kokoiselle paperille. Käytin itse apuna Piirrä, maalaa, kuvita -kirjassa ollutta piirtämisohjetta. Oppilaat piirsivät kuitenkin minun ohjeiden mukaan, jotka oli aika paljon muunneltu kirjassa olevista ohjeista. Aloitimme piirtämisen horisonttiviivasta. Piirsimme horisonttiviivan toiseen päähän pakopisteen ja toiseen päähän lähinnä olevan talon.  Piirsimme lähinnä olevan talon ensin yksiulotteisesti ja niin korkeaksi kuin paperiin mahtuu. Sitten lähdimme piirtämään talosta viivoja pakopistettä kohti. Ja viivojen avulla piirrettiin kadulla näkyvät muut talot. Tämän jälkeen taloihin sai piirtää yksityiskotia. Talot vahvistettiin valkoisella ja yksityskohdat väritettiin puuväreillä. Työn yläreuna leikattiin talojen kattoja myötäileväksi. 

Taivasta varten tutkimme kuvia auringonlaskuista ja -nousuista. Maalasimme auringon värittämät taivaat A4 kokoiselle paperille vesiväreillä. Kun maalaus oli kuivunut, talot liimattiin kiinni sen alareunaan. 

Tähän työhön käytimme kaksi kaksoistuntia. Ensimmäinen kerta meni perspektiivioppiin ja talojen värittämiseen. Toisella kerralla maalasimme taivaat ja odotellessa, että taivaat kuivuvat piirsimme talot loppuun. Oppilaat tuntuivat tykkäävän työstä ja olivat itsekin hyvin tyytyväisiä lopputulokseen.


1 kommentti: