Viidennen luokan oppilaat tutustuivat eri kuvakokoihin ja piirsivät niitä käyttäen lumiukkoja. Tutustuimme samalla myös akvarellikynien käyttöön.
Alkuperäinen idea, jota muokkailin löytyi Pinterestistä. Siinä oli kuvattu lumiukko kurkkaamaan eri puolilta papereita.
Kuvakokojen opettamiseen käytin Sarjiskoulu, opas sarjakuvan käyttöön opetuksessa -kirjaa. Lisäksi käytin Esko-Pekka Tiitisen kirjoittamaa ja Nikolai Tiitisen kuvittamaa satukirjaa: Jätti ja jänöset. Kirjasta löytyi hyvin eri kuvakokoja. Oppilailla oli myös kotitehtävänä etsiä lehdestä kolme kuvaa, joissa oli eri kuvakoot.
Akvarellikynien käytöstä löytyy hyviä videoita netistä. Itse tutustuin kyniin videoiden avulla joululomalla ja opetin tekniikat oppilaille. Oppilaat testasivat kyniä ennen varsinaisen työn tekemistä.
torstai 22. tammikuuta 2015
lauantai 17. tammikuuta 2015
Vanhoista paitapuseroista osa 2: säilytyslokerikko
Tein aiemmin isälleni tyynynpäällisen hänen rakkaista paitapuseroistaan. Säätin silloin yli jääneet tilkut ja päätin tehdä niistä hänelle joululahjan. Tilkuista syntyi aatonaattona säilytyslokerikko lehdille, kaukosäätimille ja kynille. Suunnitelin lokerikon niin, että se sopii niin keinuun kuin nojatuoliin.
Keinuun lokerikko pujotetaan käsinojan aukosta ja kiinnitetään kiinni tarranauhalla.
Tässä on kuva työstä kokonaisuudessaan:
Työ etupuolelta: Ompelin ensin taskut ja sitten tilkut työn yläosaan. Vanhojen kankaiden elävyys toi haastetta ja ihan suoraan en tilkkuja saanut. Joitakin kankaita tuin tukikankaalla. |
Lokerikko nurjalta puolelta. Työn alalaidassa on kaksi raitaa paidoista, jotta lokerikossa on säätövaraa ja valkea kangas ei tule näkyviin alalaidasta. Valkea lakanakangas on lasten vauvalakanoista. Nurjalla puolella on myös tarranauhat lokerikon kiinnittämistä varten. Etu- ja takakappaleen välissä on tukihuopaa tukena. |
Raitojen yläpuolelle ompelin tarranauhapalat (karkeampi puoli tarranauhasta). |
Jouduin joulun jälkeen ompelemaan vielä uudet tarrapalat työn alanurkkaan,
jotta lokerikko istui paremmin isän nojatuoliin.
Tilkkuja jäi taas yli... mitähän seuraavaksi... varmaankin rusetti :)
tiistai 6. tammikuuta 2015
Uuden vuoden -viiri
Suunnitelma huomiselle kuvistunnille...
... Teemme huomenna Ilotulitus -viirit.
Meille jäi joulukalenterista jäljelle nauha, joka roikkuu luokan katossa valmiina. Ajattelin, että siihen voitaisiin tehdä uusia koristeita. Niinpä suunnittelin ilotulitustyön, joka voidaan ripustaa suoraan sinitarran avulla nauhaan kiinni.
Tarvikkeet:
- musta A3 -kokoinen paperi
- kartonkia
- kuivapastelliliidut
- hopea- ja kultatusseja
- puikkoliima ja sakset.
- Leikkaa musta A3 paperi pituussuunnassa puoliksi. Tee paperiin valmiiksi taitoskohta 12 cm:n päähän yläreunasta.
- Piirrä paperiin kuivapastelliliiduilla ilotulitteita.
- Koristele ilotulitteet hopea- tai kultatusseilla.
- Tee kuvan mukainen kaava niin, että leikkaat paperista työn kokoisen suikaleen ja teet siihen taitoksen myös 12 cm:n päähän yläreunasta. Mittaa lyhyiden sivujen keskikohdat ja piirrä taitteesta viivat keskikohtiin. Leikkaa kaava. Piirrä kaavan avulla työn taakse ääriviivat ja leikkaa työ kaavan muotoiseksi.
- Leikkaa kartongista viiripohja, joka on molemmilta laidoilta noin 1 cm:n leveämpi kuin mustasta paperista tehty viiri.
- Levitä mustasta paperista tehdyn viirin isomman osan taakse liimaa ja liimaa se kartonkiviirin keskelle kiinni. Taitos tulee viirin ylälaitaan. Taita yläosa työn taakse.
Läpän alle laitetaan sinitarraa ja näin viirit saadaan helposti nauhaan kiinni. |
torstai 1. tammikuuta 2015
Ilotulitus -suunnitelmia
Hyvää uutta vuotta kaikille!
Katsoimme eilen vanhoja kuvia vuosien varsilta ja yritin etsiä samalla kuvia ilotulitustöistä. Se on ollut työ, jota olen tehnyt melkein vuosittain jonkun ryhmän kanssa. Julkaisin myös ensimmäisen versioni Taika -askartelulehdessä 10-11/2009.
Vuosien varrella ilotulistustyö on muuttanut muotoaan. Useimmiten olen teettänyt enää vain yhden värikkään raketin A3-kokoisesta paperista leikatulle mustalle neliölle. Ilotulitustöistä on tullut aina näyttäviä ja oppilaat ovat tykänneet niistä kovasti. Lisätyönä olemme tehneet ylimääräisistä foliopaloista myös isot vuosilukunumerot. Kaikkien työt ja numerot yhdistettynä töistä tulee näyttävä kokonaisuus.
En löytänyt jostain syystä töistä kuvia, löysin vain ensimmäisten vuosien kuvia. Lisäksi löysin omat suunnitelmat ja kokeilut. Ne eivät siis ole valmiita töitä, vaan ne on tehty samalla, kun olen neuvonut oppilaille työtä ja vaihtoehtoja.
Pahoittelen kuvien huonoa laatua, mutta nämä kuvat ei ole otettu jakoa ajatellen, vaan ihan vain itselle muistiin. Toivottavasti kuvista on kuitenkin hyötyä ja iloa jollekin muullekin.
Kuvia useamman vuoden takaa:
Vaihtoehtoja raketeille:
Nämä kolme vaihtoehtoa on toteuttettu alkuperäisen idean mukaan niin, että ensin tehdään foliosta lumihiutale.
Foliopalat ovat olleet valmiiksi pyöreitä. Niiden taitteleminen ja leikkaamine onnistuu varmemmin kaikilta.