maanantai 31. maaliskuuta 2014

Rairuohokuppeja pahvimukeista

Innostuin kokeilemaan erilaisia versioita rairuohokupeista, jotka on leikattu ja toteutettu pahvimukeista. Innostus ideaan lähti täältä. Halusin työstä yksinkertaisen ja nopean valmistaa. Lisäksi halusin hyödyntää pahvimukin kahvat.




Päätin toteuttaa eskareiden kanssa kanaversion. Istutimme ruohon muoviseen kertakäyttökuppiin, jotta kana pysyisi kauniina.

Eskareiden kanssa teimme siivet kangastilkuista.

lauantai 29. maaliskuuta 2014

Höyheniä vesiväreillä -kokeiluja

Suunnittelin isommille oppilaille ensi viikolle vesivärityötä, jossa käytettäisiin muutamaa vesiväritekniikkaa ja aiheena olisi kevät/pääsiäinen. Idea on taas monen aiemmin teettämäni työn yhteissumma, mutta yhtenä virikkeenä työhön oli Vallilan Virvon varvon -kangas.

Alla olevat kuvat ovat siis vain kokeiluja ja ideointia. Saa nähdä millaisia ensi viikolla toteutettavista töistä tulee. Tekniikkana olisi laveeraus, märkää märälle ja kuivaa kuivalle. Lisäksi luultavasti otan pinnan rikkomista tikulla.

Lopullinen työ voisi näyttää tältä:





Työvaiheita:

  1. Laveeraus ja höyhenten maalaus märälle pinnalle.
  2. Oksan maalaaminen höyheniä väistellen.
  3. Höyhenten vahvistaminen käyttämällä mahdollisimman vähän vettä ja paljon väriä.
Höyhenten tekeminen tikulla raapien:

Kokeilin vielä, miltä höyhenet näyttävät niin, että niihin raapii tikulla kuviot. Raapiminen pitää tehdä heti, kun on maalannut muutaman höyhenen, jotta höyhenet eivät ennätä kuivua ennen raapimista.


Nämä höyhenet on tehty niin, että ensin tein höyhenen pelkällä vedellä. Sitten laitoin höyheneen muutamaa väriä ja väri levisi kastellulle alueelle. Tämän jälkeen raavin tikulla höyhenen pintaa.

perjantai 28. maaliskuuta 2014

Kevätpipoja koko perheelle

Innostuin kokeilemaan Taika-lehdessä 3/14 ollutta pipo-ohjetta. Ohje osoittautui käyttökelpoiseksi ja tein koko perheelle kevätpipot.


Ensimmäisenä suunnittelin pipoihin kuvat, joita kukin perheenjäsen oli toivonut. Piirsin ja leikkasin pipojen kuvat teksiilifoliosta. Tekstiilifolion lisäksi koristelin pipoja ompelukonekirjonnalla. Kirjontojen tueksi silitin kankaiden taakse tukikangaspalaset.

Tein oksan niin, että piirsin sen ensin kaavapaperiin. Ompelin ensin suoralla ompelella oksan ääriviivat eli muodon ja irroitin paperin. Tämän jälkeen "väritin"oksan keskustat vapaavarsikirjonnalla. Vasta lopuksi silitin foliosta leikatut kuviot oksan ympärille.
Kukat toteutin niin, että ensin silitin foliosta leikatun kuvion kiinni. tämän jälkeen ompelin suoralla ompeleella useampaan kertaan ääriviivat. Keskusta on tehty vapaavarsikirjonnalla.


Pehmoleluviikon tuotoksia

Vietimme tällä viikolla eskarissa pehmoleluviikkoa. Oppilaat pääsivät mittaamaan pehmolelujaan ja piirtämään niiden muotokuvia oikeassa koossa. Lisäksi aurinkoisena päivänä kävimme ulkona tutkimassa ja piirtämässä pehmolelujen varjoja. Varjotyöt ja muotokuvat yhdistettiin lopulta yhdeksi työksi.

Varjokuvat tehtiin piirtämällä ja maalaamalla. Asetimme pehmolelut  ulkona papereiden päälle ja jäljensimme syntyneen varjokuvan ääriviivat paperille. Sisällä vahvistimme ääriviivat tussilla ja varjo maalattiin mustalla akryylivärillä.

Muotokuvat tehtiin niin, että käytimme pehmoleluja muotteina ja malleina.

Piirrustus vahvistettiin mustalla tussilla ja väritettiin puuväreillä.

Pehmoleluviikko päättyi harjoittelijan pitämään lääkärileikki -tuntiin, jossa hoidettiin sairaita pehmoleluja. Jokainen halukas pääsi olemaan lääkäri ja kirjoittelemaa reseptejä. Osa eskareista keskittyi keksimään vaivoja ja hoitamaan sairaita. Mukavaa tuntui olevan!

Lepoa tarvitsevat potilaat pääsivät lepäilemään vuoteisiin.

Untuvikkoja


Talvenlinnut oli aika vaihtaa tipuihin. Askartelimme eskareiden kanssa tällä viikolla talvenlintujen tilalle tipuja tuomaan luokkaan kevään värejä. Käytimme tipuissa talvenlintujen kaavoja, joten työ oli tuttu lapsille.

Tipuset


Käytimme tipuihin kuviosaksia tuomaan höyhenpeitteeseen vähän lisäilmettä.

Talvenlinnut



Talvenlinnut on oma ideani.



Kaavat:




Työohje talvenlintuihin:

  1. Leikkaa kartongista kaavan mukaan kaksi vartalokappaletta, kaksi vatsakappaletta, kaksi siipeä, pyrstö ja nokka.
  2. Liimaa nokka ja pyrstö toiseen vartalokappaleeseen kiinni. Levitä koko vartalokappaleeseen liimaa ja laita toinen vartalokappale ensimmäisen päälle.
  3. Taita siipien tyviosa ja levitä siihen liimaa. Kiinnitä siivet vatsakappaleisiin kiinni niin, että siivet ovat vatsakappaleiden ulkopuolella.
  4. Levitä vatsakappaleisiin liimaa ja kiinnitä ne linnun molemmin puolin. 
  5. Piirrä, leikkaa ja liimaa linnulle silmät.
  6. Kiinnitä valmiit tipun jalat jaloiksi niin, että teet vartaloon neulalla kaksi reikää. Pujota jalat reikiin.
Työohje tipuihin:
  1. Leikkaa kartongista kuviosaksilla kaavan mukaan kaksi vartalokappaletta ja kaksi siipeä. 
  2. Leikkaa nokka tavan saksilla.
  3. Liimaa EriKeeperillä nokka ja pyrstöhöyhenet kiinni toiseen vartalokappaleista. Levitä puikkoliimaa koko vartalokappaleeseen ja aseta toinen vartalokappale sen päälle.
  4. Taita siipien tyveen taitokset ja levitä niihin hiukan EriKeeperiä. Kiinnitä siivet tipun molemmin puolin.
  5. Liimaa tipulle silmät ja pujota jalat.


perjantai 21. maaliskuuta 2014

Lampaita

Talvi saa väistyä ja kevättä odotellaan. Olen karsinut luokasta pois talven töitä ja nyt on aika laittaa luokkaa kevätkuntoon. Aloitimme eskareiden kanssa tällä viikolla kevätaskartelut lampaita painaen ja askarrellen.

Käytimme veikeiden lampaiden tekemiseen kaksi oppituntia.

Tämä lammas herkuttelee raikasta ruohoa.

 Tarvikkeet:
  • valkeaa A3 paperia,
  • valkoinen A4 paperi,
  • pahvin palanen,
  • villalankaa,
  • maalarinteippiä,
  • sinitarraa,
  • vihreää valmisväriä,
  • sivellin,
  • mustaa paperia,
  • musta tussi,
  • valkoista silkkipaperia,
  • vahaliidut,
  • liimapuikko,
  • EriKeeper ja
  • sakset.

 Lammastyön työvaiheet:

1. oppitunti
  1. Leikkaa A4 kokoisesta paperista niin iso neliö kuin siitä saa.
  2. Piirrä neliöön niin iso lampaan vartalo kuin paperiin mahtuu.
  3. Leikkaa A3 kokoisesta paperista pohjapaperiksi neliö. Kiinnitä pohjapaperi maalarinteipillä alustaan kiinni. Kiinnitä lampaan vartalomuotti pohjapaperin keskelle sinitarralla kiinni.
  4. Valmistele ruoholeimasin pahvinpalasesta ja villalangasta niin, että kierität villalankaa pahvin palan ympärille sikin sokin.
  5. Levitä siveltimellä maalia leimasimen päälle niin, että villalangat värjääntyy.
  6. Paina leimasimen avulla ruohikkoa lampaan ympärille. Paina osittain teippien ja lampaan päältä, jotta kehykset ja lammas tulevat paremin esille. Lisää leimasimeen aina välillä maalia, jotta sitä tulee joka paikkaan tasaisesti. Kun painanta on valmis, irroita varovasti lampaan muotti ja anna työn kuivua.
    Kuvassa näkyy leimasin ja se miten sillä on painettu teippien ja lammasmuotin päältä.
2. oppitunti
  1. Piirrä ja leikkaa kaavan mukaan mustasta paperista lampaan pää ja jalat. 
    Pään ja jalan kaava.
  2. Leikkaa ja liimaa valkeasta paperista kaksi ympyrää silmiksi. Piirrä silmiin mustalla tussilla mustuaiset.
  3. Piirrä vahaliiduilla lampaalle suu, nenä ja korvat.
  4. Liimaa pää ja jalat puikkoliimalla lampaaseen kiinni.
  5. Rypistele valkeasta silkkipaperista myttyjä ja liimaa ne EriKeeperillä lampaan turkiksi.
  6. Irroita paperista teipit ja laita työ seinälle.

Lammas -työn idea on yhdistelmä monesta ideasta, joita olen toteuttanut lasten kanssa.

Vinkki!
Samalla tekniikalla toteutettuja muurahais- ja leskenlehtitöitä löytyy Taika-lehdestä 4/2010




Kirjainten opettelua muovaillen

Tuodakseni kirjainten opetteluun vaihtelua ja vahvistaakseni eskareiden käsien motoriikkaa olen yhdistänyt kirjainten harjoitteluun muovailua. Ennen kirjainten muotojen ja liikeratojen harjoittelua olemme muovailleet muovailuvahasta opeteltavaa kirjainta. Muovailu aloitetaan ensin massan muokkaamisella: puristelemme sitä mahdollisimman kovaa, venyttelemme sitä, muokkaamme siitä pallon ja lopuksi teemme siitä makkaran. Lopulta makkarasta tehdään viikon kirjain. Muovailuvaha kirjaimen avulla harjoittelemme myös liikerataa niin, että piirrämme sormella kirjaimen päälle. Lopulta kirjain litistetään ja muokataan takaisin möykyksi, joka alkaa muuttua joksikin esittäväksi asiaksi. H-kirjain muuttui hirviöksi, Ö-kirjain ötökäksi ja D-kirjain dinoksi. Muovailtu muoto koristellaan erilaisilla esineillä, joita olen koonnut luokan perälle purkkeihin.

Meillä on käytöss massa, joka kuivuu ja kovettuu huoneilmassa. Jotta saisimme käytettyä massan useampaan kertaan, piti minun tallentaa hahmot kuvina.

H niin kuin hirviö.

D niin kuin dino

tiistai 18. maaliskuuta 2014

Kevätmuotia zentangle-kuvioin

Suunnittelimme neljännen luokan oppilaiden kanssa kevään tennareita. Tennarit olivat valmiita värityskuvia, joihin löysin ohjeet ja kuvan täältä. Oppilaiden tehtävänä oli suunnitella omat tennarit niin, että he käyttivät niissä jotain zentagle-kuviota. Tämän työn piti olla vain lisätyö, mutta oppilaat innostuivat siitä niin kovasti, että teimme niille myös taustat ja suunnittelimme, miltä kengän pohjan kuviointi näyttää.

Osa töistä on vielä kesken, mutta en malttanut olla laittamatta kuvia jo valmistuneista töistä.Tässä muutama kuva valmistuneista töistä:



Karjalan käkiä zentangle-kuvioiden avulla

Kalevalan päivän ja suomalaisen kulttuurin päivän kunniaksi otin kuvaamataidon tunnilla aiheeksi Karjalan käen. Tutustuimme Karjalan käen perinteeseen, miten sitä on käytetty ennen kuviona tekstiileissä ja miten sitä käytetään nykypäivänä taiteessa. Sen jälkeen lähdimme tekemään nykyversiota Karjalan käestä zentangle-kuvioita piirtämällä.

Käki töissä käytimme väreinä karjalan värejä.




Työvaiheet:
  1. Piirä valkealle A4 kokoiselle paperille ympyrä ja jaa se haluamallasi tavalla alueiksi. Täytä alueet zentangle-kuvioilla.
  2. Piirrä ja leikaa linnun vartalo mustasta paperista.
  3. Leikka ympyrästä noin puolet pystöksi ja palanen siiveksi.
  4. Yhdistä lintu, pystö ja siipi puikkoliimalla yhteen.
  5. Leikkaa A3 kokoisesta paperista neliön muotoinen taustapaperi ja liima lintu sen keskelle.
  6. Piirrä kehykset viivottimen avulla ja täytä ne myös jollain zentangle-kuviolla.
Oppilaiden kanssa tehdessä olin piirtänyt valmiiksi ympyröiden ja kehyksien reunat.


Karjalan käki -idea on lähtöisin käsityön opinnoissa tehdystä opintotyöstäni, johon ompelin käki applikaation:




Tutustuimme zentanglen maailmaan

Neljännen luokan kuvaamataidon tunneilla on ollut nyt kuukauden ajan aiheena Zentangle-kuviot. Olemme tutustuneet erilaisiin kuvioihin, harjoitelleet niiden piirtämistä ja toteuttaneet kolme eri työtä kuvioita käyttäen. Otimme aluksi kuvioihin mallia netistä löytyvistä ohjeista ja kuvista. Malleja löytyi todella hyvin ja niiden kokeileminen oli erittäin rentouttavaa puuhaa. Oppilaat olivat ihanan kekseliäitä ja kehittelivät itsekin todella upeita kuvioita.

Meidän tekemissä zentangle-töissä oli ideana, että ensin oli jokin muoto, joka jaettiin alueiksi. Alueet täytetiin piirtämällä erilaisia kuvioita mustalla tussilla.

Ensimmäiset zentagle-kuvioilla toteutetut työt olivat ystävänpäiväkortteja:












maanantai 17. maaliskuuta 2014

Koiria kierrätyspapereista

Teimme neljännenluokan oppilaiden kanssa koiria puhelinluettelon ja kirjekuorien papereista. Ensimmäisenä etsimme googlen avulla kuvia eri koiraroduista ja oppilaat saivat valita yhden kuvan, jota käyttivät apuna piirtämisessä. Koirat piirrettiin ensin suuressa koossa valkealle paperille. Piirustus toimi kaavana varsinaisen työn tekemisessä. Kaavan avulla koiran muoto leikattiin kirjekuorista tai puhelinluettelon sivuista. Isompiin koiriin piti laittaa useampi sivu tai kuori yhteen. Sen jälkeen yksityiskohdat leikattiin eri värisistä ja kuvioisista papereista. Lopuksi työt rajattiin mustalla tussilla.


Työ oli melko suuritöinen, mutta se kannatti. Töistä saa hyvin selvää, mistä koirarodusta on kyse.

Idean koiratyöhön sain pinterestistä.

lauantai 15. maaliskuuta 2014

Säästöpossut

Matikassa oli aiheena raha ja rahan käyttäminen. Juttelimme tunnilla myös säästämisen tärkeydestä. Siitä sitten poiki idea tehdä kuvistunnilla säästöpossuja, joiden sisällä oli paljon kolikoita. Rahat piirrettiin frottage-tekniikalla niin, että lapset istuivat piirissä ja erilaiset rahat kulkivat lapselta toiselle. Näin rahoja tuli piirrettyä huomaamatta paljon ja kaikki saivat kaikenlaisia rahoja säästöpossuun.



Tarvikkeet:
  • A4 valkoista paperia,
  • kolikoita,
  • musta vahaliitu,
  • vesivärit,
  • A4 kokoinen musta paperi,
  • pieni pala valkoista paperia,
  • musta tussi,
  • sakset ja puikkoliimaa.

Työvaiheet:

  1. Piirrä paperi täyteen kolikoita frottage-tekniikalla. Eli aseta kolikko paperin alle ja pitele sitä toisellla kädellä kiinni ja hankaa lappeellaan olevalla mustalla kynällä kolikon päältä.
  2. Laveeraa paperi vesiväreillä haluamasi väriseksi ja anna työn kuivua.
  3. Piirrä ja leikkaa kaavan avulla rahapaperista possu.
  4. Leikkaa ylimääräisistä paperin paloista irrallisia kolikoita.
  5. Liimaa possu ja irtonaiset rahat mustalle paperille.
  6. Piirrä valkealle paperille silmä ja liimaa se possulle.
  7. Piirrä mustalla tussilla silmään mustuainen, possuun kolikkoaukko ja saparon kiekura.

Säästöpossun kaava:

Huovutetut hiiret

Kiven päälle huovutetut hiiret ovat olleet minun yksi käsityön lempiaiheista syksyisin. Hiiri idean sain Louhostien päiväkodista.


Kuvassa on eskareiden huovuttamat hiiret. Avustaja askarteli hiirille kaveriksi syksyn sieniä.

Huovutus toteutettiin seuraavasti:

Oppilaiden tehtävänä oli etsiä hiiren muotoinen kivi. Kiven päälle pyöritettiin tiiviisti villaa hiiren turkiksi. Hiirille puettiin uimapuvuiksi naisten sukkahousuista leikatut palaset, jotka solmittiin tiukasti hiiren ympärille kiinni. Sukkahuosut pitivät villat hyvin paikoillaan ja huovuttaminen oli helpompaa. Sitten hiiret pääsivät vaahtokylpyyn. Jokaisella lapsella oli oma alusta ja vesikuppi. Ensin hiiri kasteltiin valellen sen päälle vettä vesikupin päällä. Kun hiiri oli märkä, hankasimme käsiin mäntysuopaa ja sen jälkeen alkoi hiiren peseminen ja paijaaminen. Hiirtä siliteltiin ja hangattiin käsissä niin kauan, että villa huopui hyvin (n.15 min). Sen jälkeen irroitimme sukkahousut ja huovutimme vielä hetken ilman niitä. Kun hiiri oli huopunut, annettiin sille kuuma- ja kylmäkylpy.  Hiirille valmistettiin viikset ohuesta puuvillalangasta niin, että niihin siveltiin sormien välissä hiukan EriKeeperiä. Näin viiksistä tuli kovat. Nenänä toimi puolikas helmi. Häntä ja korvat leikattiin nahkasta.

Siili syksyn lehdissä

Teimme syksyllä eskareiden ja ykkösten kanssa painantatyönä siilejä. Eskarit tekivät painantatyön paperille ja ekaluokkalaiset kankaalle.

Eskareiden työ aloitettiin niin, että painoimme pohjapaperin täyteen lehtiä pressprint-levystä tehdyillä leimasimilla. Sen jälkeen piirsimme ja leikkasimme harmaasta paperista siilet. Siilien piikit painettiin kertakäyttöhaarukoilla ja pullovärillä. Nenä ja silmä painettiin sormella.


Ekaluokkalaiset tekivät ensin siilisabloonin, jolla painettiin kankaaseen siilin muoto. Seuraavaksi painettiin siilin piikit ja nenä. Kun siili oli valmis, tehtiin leimasimet ja painettiin niillä siilin ympärille syksyn lehtiä.


Idea työhön lähti siitä, kun näin pinterestissä siilin, jolle oli painettu piikit haarukalla painaen. Olen käyttänyt aiemmin lehtileimasinta kevään kasveja painaen. Silloin lehdet olivat vihreät ja lehdillä lenteli kevään perhoset. Alkuperäinen ideani löytyy Taika-lehdestä 4/13.

perjantai 14. maaliskuuta 2014

Muuttolintuja

Askartelimme eskareiden kanssa syksyllä leikkelyharjoituksena mustasta paperista muuttolintuja. Muuttolinnut asetettiin parveksi ikkunan päälle lentämään kohti etelää. Lintujen kaavat ovat minun piirtämiä. Mallia kaavoihin otin lintuaiheisista seinätarroista.


Otimme linnut talveksi pois seinältä ja nyt keväällä olisi tarkoitus laittaa ne takaisin lentämään kohti Suomea.


Kaavat lintuihin: